Bleker en Scheper schieten Angelslo de vernieling in

Door David Bots – Op een zonnige, maar vroege zaterdag vertrok het tweede elftal richting Emmen om daar op Sportpark Meerdijk tegen Angelslo te voetballen. Het tweede was in topvorm echter kon dit niet gezegd worden van de tegenstander Angelslo. De rood-gelen staan troosteloos onderaan en incasseerden 33 tegengoals in de laatste zes wedstrijden. Toch was voorzichtigheid geboden, omdat ze op 29 oktober wel met 0-1 wisten te winnen in Onstwedde.

Met terugkerende lichtgeblesseerden Fokke Kramer en Hendrik Scholtens was enige ervaring terug in het team, maar het tweede moest de in goede vorm kerende Bruggers missen. Daarnaast waren er nog een paar spelers die niet geheel fit de wedstrijd tegemoet gingen. Daarom kreeg het tweede in de loop van de wedstrijd nog de beschikking over een aantal b-junioren die eerst nog moesten afrekenen met Bellingwolde.

In tegenstelling tot voorgaande weken wisselde trainer Richard Streuding zijn ‘systeem’. Tegen Angelslo werden de aanvallende aspecten in de opstelling vergroot, in zoverre zelfs, dat uiteindelijk werd teruggegrepen op het kampioenssysteem uit de 4e klasse.

Toen eenmaal de wedstrijd begon, begon Onstwedde direct met druk te zetten op de verdediging van de Emmenaren. Vooral Berjan Scheper was gevaarlijk en dit leidde al snel tot een doelpunt. Aan de linkerkant van het strafschopgebied, na een pass van Raymond Postema, knalde hij de bal snoeihard in de linker kruising. De toon was gezet en dit beviel de rechtsback van Angelslo allerminst. Hij begon al vroeg met het aanvallen van Scheper, terwijl er geen bal in de buurt was. De scheidsrechter van dienst hield de lijnen kort en was dit opstootje al snel de baas, waardoor de gemoederen weer gesust waren. Ondanks de vroege voorsprong waren de Onstweddenaren nog steeds hongerig naar een volgend doelpunt. In de negende minuut was het Fokke Kramer die een steekpass gaf op Veldhuis, maar deze schoot keihard op de lat.

Na een paar rustige minuten was het Sion Bleker die scoorde uit een corner. Na wat gefrommel belandde de bal bij Bleker en via een kanonschot schoot hij de bal met zijn grote teen in het doel. Hij ging met zijn armen wijd juichen en hoorde het support van de supporters aan. Dit was het moment waar hij al weken op loerde.

Intussen kwam ook de rest van de spelers het sportpark op. Het leek wel een ‘toeterturk’, maar het was leider Mark Kruize die drie spelers de parkeerplaats op reed.

In de 37ste minuut was het weer Onstwedde, dat het net liet bollen. Het was dit keer Veldhuis die scoorde. Via een pass van Kramer zorgde hij voor de 0-3.

Bij het doel van de oranjehemden was weinig te beleven. De linksbuiten van Angelslo was gevaarlijk, maar de bal werd vooral vastgehouden door de man bij Hendrik Scholtens. In het strafschopgebied nam hij de bal mee, maar werd intussen gehaakt door enkele benen van Onstwedde. Het geluk was aan Onstwedder zijde, dat de scheidsrechter (in tegenstelling tot de grensrechter) er niets in zag. Anders had Onstwedde alweer zijn zevende penalty tegen gehad.

Doordat er niets meer gebeurde, ging Onstwedde met een 0-3 voorsprong de rust in. Trainer Streuding was tevreden over ‘het systeem’, maar zag wel dat de concentratie op sommige momenten verdween. Er waren wel enkele zorgelijke blikken richting Bleker. In een duel om de bal botsten Smith en hij tegen elkaar aan, waardoor er een flinke kneuzing in het bovenbeen van de verdediger zat. Omdat er verder geen grote problemen waren, begon Onstwedde met dezelfde elf in de tweede helft.

Al na twee minuten scoorde Veldhuis zijn tweede doelpunt. Na opnieuw uitstekend werk aan de linkerkant van Scheper, hoefde hij alleen de bal er nog in te tikken. De rechtsback beleefde een verschrikkelijke dag, door het hard doorwerken van Scheper bij elke bal.

Even later was het toch teveel voor Bleker. De verdediger ging eraf met een publiekswissel na zijn doelpunt. Hij kon niet meer verder na de aanvaring in de eerste helft. Hij werd vervangen door Marijn Roelfsema. Roelfsema die tot volle tevredenheid een prima wedstrijd speelde, traint iedere dag op Sportpark de Boskamp en dit was dan ook duidelijk te zien in zijn spel.

Na 6 minuten in de tweede helft kon Veldhuis een hattrick maken. Echter was hij besluiteloos en doordat hij later een doelpunt wegens buitenspel zag worden afgekeurd, bleef zijn productie op twee staan.

Naast het maken van doelpunten was Veldhuis ook belangrijk voor de 0-5. Een pass van Scholtens op Veldhuis leidde ertoe, dat Scheper met een volley vanaf de zestien zijn tweede van de dag kon maken. Het is moeilijk kiezen welke van de twee mooier was. Da pass van Scholtens was ook een van zijn laatste wapenfeiten. Tot grote spijt van zijn directe concurrent werd hij gewisseld voor Luc Nieuwenhuis. De geruchten gingen namelijk dat de twee een bondje hadden gesloten in verband met de te maken meters. Het was dan ook opvallend hoeveel energie Scholtens nog overhad voor het maken van grappen langs de zijlijn….

En of er een verband met de wisselingen was of niet. Even later scoorde Angelslo de 1-5 net van buiten de zestien. Tot ergernis van Bleker kreeg de aanvaller te veel ruimte van de Onstwedder verdediging en schoot de bal achter doelman Wouter Spaans.

In de 70ste minuut kwamen ook nog Geoffrey Aartsma en Anne Wilzing erin voor Raymond Postema en Berjan Scheper. Zij mochten beide de klus klaren en dat leidde uiteindelijk ook tot een rode kaart voor de rechtsback van Angelslo. Deze was zo zat van het weggetikt worden, dat hij besloot Wilzing op zijn Henk Grol’s neer te gooien. In een verder zeer sportief duel, leidde dit tot een uitsluiting. Overigens bood hij zeer sportief zijn excuses aan na de wedstrijd aan Wilzing.

Hierdoor was het verzet dan ook definitief gebroken. In de 79ste minuut was het nog Smith die werd vrijgezet door Veldhuis en zo de 1-6 scoorde.

Ook Kramer probeerde nog zijn doelpuntje mee te pikken, maar kreeg de bal er niet in. Ook Gerjan Kruiter kreeg nog een levensgrote kans, maar in plaats van te scoren leek hij de bal weg te werken voor het doel van Angelslo.

De 1-6 overwinning is tot op heden de grootste overwinning van het seizoen en zorgt ervoor, dat het tweede iets steviger op de zevende plek staat. Ook in de periode is het op de goede weg, maar is het wel van belang de volgende twee loodzware partijen te winnen. Op 8 april staat nummer drie Hoogeveen 2 te wachten en op 29 april de koploper (en dan waarschijnlijk al kampioen) DZOH 3.