Familie Wilzing de plaag van Hollandscheveld

Door onze verslaggever David Bots – Op een zonnige aangename 25 maart mocht het tweede elftal aantreden tegen het tweede elftal van Hollandscheveld. Deze ploeg is de tweede periode meer dan uitstekend begonnen met 13 punten uit vijf wedstrijden. De nummer vier van de competitie kwam in een heuse spelersbus naar Sportpark De Boskamp, waarbij de eenden uit de vijver werden gejaagd om plaats te maken voor kratten met het brouwsel met een schuimlaag. Trainer Streuding had voor de wedstrijd beschikking over dertien man. Johbian Lukens, Anne Wilzing en Luc Nieuwenhuis deden mee vanuit de b-junioren terwijl Raymond Postema zijn debuut zou kunnen maken voor het tweede elftal in wedstrijdverband. Zwaargewichten Hendrik Scholtens en Fokke Kramer waren vorige week geblesseerd uit de strijd gekomen en konden zodoende alleen mentaal van steun voorzien samen met de veelvuldig aanwezige toeschouwers uit Onstwedde en omstreken.

In de eerste minuten was al duidelijk te zien wat de intenties waren van beide ploegen. Hollandscheveld speelde met de punt naar achteren, wat zorgde voor afwisselend een defensievere rol voor Rene Smith, Bert Jan Wilzing en Marthijn Bruggers. Echter leidde dit niet tot de gewenste doelpogingen voor Hollandscheveld. Daarentegen was Onstwedde wél gevaarlijk. Flankspelers Lukens en A. Wilzing konden meerdere malen gevaarlijk voorbij hun man komen. Het was echter uit een vrije trap, dat de boys op voorsprong kwamen. Bert Jan Wilzing scoorde met het hoofd op voorgeven van Smith. Net zoals voorgaande weken won Wilzing zijn meeste kopduels en hielp daardoor Onstwedde op een voorsprong. Even later waren de Onstweddenaren weer gevaarlijk via het hoofd. Sion “De tank” Bleker kopte de bal snoeihard het doel in, echter was het spits Germen Veldhuis die de bal met de hak tegenhield. Hierdoor kwam de bal niet over de lijn en bleef de stand op 1-0 staan.
Pas in de 27ste minuut was het Onstwedde die de netten weer deed bollen. Nieuwenhuis gaf een hoge bal in de diepte naar Anne Wilzing, die naar de achterlijn sprintte. Toen hij was omringd door twee man, kapte hij ze à la Ibrahimovic (NAC, 2004) beide uit. Toen ook nog de keeper kwam inglijden, rondde hij de actie af met een prachtige lobbal.
Aan het eind van de eerste helft moest keeper Wouter Spaans nog handelend optreden. Een vrije trap werd over de muur geschoten en Spaans moest zich languit strekken om de bal bij de verste paal weg te tikken.

Trainer Streuding hoefde in de rust alleen een aantal nuances aan te brengen en de mannen erop te wijzen, dat ze moesten blijven voetballen. De angst kroop namelijk weer in de ploeg en van het rustige getik was eind eerste en begin tweede helft steeds minder terug te zien. De enige grote domper was het noodgedwongen wisselen van Bert Jan Wilzing, die uitviel met een enkelblessure.

In de tweede helft was het Onstwedde dat flitsend begon. Via een steekpass van A. Wilzing kon Veldhuis aan de rechterzijde van het strafschopgebied uithalen, maar zijn schot werd geblokt. Wat daarna gebeurde is nog steeds een raadsel. Lukens nam de hoekschop die door de keeper in eerste instantie werd gevangen. Of toch niet, hij ‘gooide’ de bal in zijn eigen doel. Het doelpunt werd goedgekeurd, maar de grensrechter van Hollandscheveld stond met zijn vlag te wuiven. Nu zijn er twee verhalen waarom het doelpunt is afgekeurd door de grensrechter. Het eerste gaat over buitenspel, echter is dit onmogelijk. De tweede versie is omdat de bal de achterlijn is gepasseerd. In dit geval zien wij Lukens volgend jaar bij Barcelona spelen, want dan kan hij een bal trappen die als ware een S-beweging maakt. Eerst draait de bal naar buiten om daarna weer naar binnen te draaien en zo in de handen van de grabbelende keeper te belanden. Leider Kruize kon het niet begrijpen, dat het doelpunt daarom ook werd afgekeurd. Enfin, het spel ging verder en het bleef dus 2-0 staan. Ook door het missen van een aantal een-op-een momenten in het strafschopgebied van Hollandscheveld.
In het strafschopgebied van Onstwedde bleef het rustig. Keeper Spaans moest een aantal keren zich strekken, maar heeft zich alleen druk gemaakt over zijn bijzondere uittrappen.
Ondanks dat het voetballend gevaar van Hollandscheveld uitbleef, bleef Onstwedde aanvallen om een geruststellende voorsprong te hebben. Kansen van Veldhuis en Anne Wilzing brachten echter nog geen gejuich onder het aanwezige publiek. Wanneer in de 65ste minuut Lukens een voorzet geeft op Veldhuis verlengt hij de bal waardoor deze bij A. Wilzing en Nieuwenhuis komt. Nieuwenhuis leidt de verdediger naar binnen, waardoor Wilzing buitenom gaat en de verlossende 3-0 scoort. Intussen verliet Lukens moegestreden het veld. Onder toezicht van de familie maakte Raymond Postema zijn officiële debuut voor de boys.
De frustraties liepen steeds hoger op bij de Drenties en het vliegensvlugge spel van de Onstweddenaren deed de gemoederen ook niet verminderen. Verscheidene malen moesten enkeltjes eraan geloven. Toen zelfs Wakker op snelheid een man passeerde, was het contact aan de andere zijde van het veld te horen. De boys hielden het hoofd koel en bleven het spel bepalen. Tekenend hierin was middenvelder Bruggers die een paar keer een natrappend voetje op zich gericht kreeg, maar wel een grandioze steekpass vanaf de middencirkel gaf op Anne Wilzing. Oftewel de 4-0 voor Onstwedder Boys, een hattrick voor Anne en de vierde voor de familie Wilzing.
De middag werd nog wel afgesloten met een smash van Rick Wakker. De buurman van het sportpark veroorzaakte zijn DERDE penalty van het seizoen twee minuten voor tijd. Ondanks adviezen van Fokke Kramer en Wubbe Prins, kon Cillessen Spaans de bal niet keren. Spaans die al eerder de woede van een speler van Hollandscheveld op zijn hals haalde, door een onnozele tekst in het Drents te herhalen.

De wedstrijd eindigde tegen half vijf in een 4-1 overwinning voor Onstwedder Boys. Trainer Streuding en elftalleider Kruize waren in hun nopjes. In de tweede periode zou Onstwedde fier bovenaan hebben gestaan, als ze geen winstpunten in mindering hadden gehad. Maar ook nu dromen de spelers van Onstwedde van de tweede klasse en het spelen van nacompetitiewedstrijden. De ploeg is al vier wedstrijden ongeslagen en heeft het minst aantal tegendoelpunten gekregen. Het vervolg? Dat zien we volgende week om 12.30 in Emmen bij Angelslo. Op Sportpark Meerdijk Noord speelt het tweede een wedstrijd tegen de hekkensluiter van de 3e klasse F.

Opstelling: Wouter Spaans, Luc Nieuwenhuis, Alex Streuding, Sion Bleker, Gerjan Kruiter, Anne Wilzing, Bert Jan Wilzing (Rick Wakker), Johbian Lukens (Raymond Postema), Marthijn Bruggers, Rene Smith, Germen Veldhuis