Onstwedder Boys 2 sluit 2017 af met een uitstekend gevoel

Door David Bots – Na een week vol met sneeuw, was het afwachten of er zaterdag gespeeld kon worden. Donderdagavond lag er nog sneeuw op het hoofdveld, was het tweede veld een waterpoloveld en moesten er een veelvoud aan veldkeuringen plaatsvinden om te zien of Onstwedde de mannen uit Koekange, Vitesse’63, konden ontvangen. Uiteindelijk bleek na vele telefoontjes vanuit Koekange en de veldkeuring om 11.30 door de heren Elze Hidding en Bert Hartsuiker dat de wedstrijd gewoon door ging.

De laatste wedstrijd was een duel tussen de nummers 8 en 9 van de competitie. De uitploeg is in vorm, dat bleek wel uit het gelijkspel tegen nummer 2 VVS en de winst tegen de nummer 4 Fit Boys. Onstwedde verloor kansloos tegen beide teams en daarnaast was ook nog het eerste elftal van Vitesse’63 vrij, de Onstweddenaren waren dus gewaarschuwd.

Hoewel alle drie de teams moesten voetballen, was het leider Kruize toch gelukt een volledig team op de been te brengen. Dit team begon echter niet goed aan de wedstrijd. Er werden te veel duels verloren en het middenveld was in handen van Vitesse’63. Onstwedde kreeg een aantal keren ruimte, maar slaagde er niet in dit om te zetten in echte kansen. Dit was ook het geval bij de gasten. De aanvallers voerden veel positiewisselingen uit en kregen veel de bal, maar konden niet gevaarlijk worden. Tot het moment, dat een speler van Vitesse’63 aan de Onstwedder verdediging ontsnapte. Hoewel spits Fokke Kramer nog riep dat er een speler vrij stond, kon er niets meer aan gekeerd worden. Daarnaast kwam uit een voorzet nog een kans voor Vitesse’63. Keeper Spaans kon de bal niet controleren, waardoor de bal belandde bij twee spelers uit Koekange. Echter kon David Bots de bal blokken waardoor de bal niet in het net belandde.
Het volgende opmerkelijke van de verder rommelige eerste helft, was het uit de kom schieten van de schouder van een speler van Vitesse’63. Hoewel de verdedigers van Onstwedde direct riepen, dat de bal eruit moest, was dat niet te horen aan de andere kant van het veld. Geluk bij een ongeluk kreeg Geoffrey Aartsma de bal buiten de zestien en schoot deze met zijn linkervoet prachtig in de rechterkruising. Een wonderschoon doelpunt alleen werd deze door sommige medespelers helaas gemist door het zorgen om de uit de kom geschoten schouder. Scheidsrechter Waalkens besloot daarom de rust in te gaan, zodat in alle rust de schouder kon worden behandeld.

In de rust moesten een aantal tactische omzettingen worden gepleegd om de slag op het middenveld weer te winnen. Leider Kruize gaf snel de aanwijzingen door aan aanvoerder Kramer, die het woord voerde terwijl Kruize de doktersdienst belde. Joran Broesder werd vervangen door Anne Wilzing en Geoffrey Aartsma en Marthijn Bruggers kregen een nieuw takenpakket voor in de wedstrijd. Uit de andere kleedkamer kwam ook goed nieuws. De schouder was inmiddels weer in de kom.

In de tweede helft mocht Onstwedde naar het publiek toe spelen en voor dit publiek was de tweede helft beter te bekijken dan de eerste. De tweede helft draaide namelijk alles om in de wedstrijd. De duels werden weer gewonnen, het middenveld had weer meer grip op de wedstrijd en ook de voorhoede kon meer uitvoeren.
Het was dan ook Anne Wilzing die de eerste voorsprong van Onstwedde door Gerrit op het scorebord liet zetten. Hij schoot de bal over de keeper heen. De linkerkant van Onstwedde was gevaarlijker, maar ook aan de rechterkant liet Bart Bruggers zich zien met een aantal uitstekende voorzetten.
De Onstwedder verdediging had het zwaar. Verdedigers Wakker, Streuding, Scholtens en Bots hadden allen enkele situaties die hun lichaam niet heel goed konden verdragen. Echter konden ze steeds voorkomen dat de aanvallers niet hun werk konden doen. Kwamen de aanvallers er wel door, dan stond de uitstekend keepende Wouter Spaans er nog en zelfs zijn uittrappen kwamen in de wedstrijd aan.

Het slotakkoord kwam nog van de ingevallen Marijn Roelfsema en opnieuw Anne Wilzing. Roelfsema ging verscheidene keren op het doel af, maar werd iedere keer getorpedeerd door de verdedigers van Vitesse’63. De irritatie sloeg ook over bij de andere spelers van Vitesse’63. Zoals de keeper, die kinderachtig ging tellen toen keeper Spaans de bal in zijn handen had. Hij kon er echter beter voor zorgen, dat hij zelf de bal in zijn handen had. Want u raad het al, een minuut later lag de bal in het net achter hem. Basis van dit doelpunt lag trouwens ook bij hem. Hij speelde de bal naar een medespeler bij zijn eigen zestien, die de bal niet goed controleerde. Anne Wilzing profiteerde uiteindelijk door de bal over de keeper heen te stiften. Zijn broer, Bert Jan Wilzing reageerde met de zijn inmiddels befaamde uitspraak “Lekker man”, maar eiste wel dat volgende bal bij hem werd ingeleverd. De twee doelpunten van Anne Wilzing zorgde er wel voor dat hij de volgende was die moest geloven aan een schop. Een aanvaller van de gasten beging een schandalige overtreding, waardoor een behandeling aan het linkerbeen te pas moest komen. Het was een teken voor Rick Wakker om te besluiten om Anne Wilzing wat meer te ontzien in het aantal ballen, zodat ook hij gezond aan het kerstdiner kan deelnemen.

De laatste wedstrijd van het seizoen eindigde daarmee in een 3-1 overwinning voor de Onstweddenaren. Een uitstekende tweede helft van de wedstrijd zorgde ervoor, dat Onstwedder Boys het jaar eindigt op een keurige 6e plek. Het team heeft 16 doelpunten gemaakt en ook tegen gekregen in 8 wedstrijden. Na de winterstop begint het tweede weer op 10 februari om 11.30 in Hoogeveen.

Opstelling: Wouter Spaans, David Bots, Rick Wakker, Alex Streuding, Hendrik Scholtens, Bart Bruggers, Joran Broesder (Anne Wilzing), Geoffrey Aartsma, Marthijn Bruggers, Bert Jan Wilzing, Fokke Kramer (Marijn Roelfsema)

Voetbal.nl Man of the Match: Hendrik Scholtens