Onstwedder Boys 2 wint derby van SJS

Door David Bots – In de laatste wedstrijd van het jaar 2016, speelde het tweede van Onstwedder Boys tegen het tweede van SJS uit Stadskanaal. Nadat de Boys een week eerder door te weinig spelers drie punten in mindering kregen, was het nu de taak om de aansluiting weer te krijgen.

Dit keer was het niet trainer Streuding die de wedstrijdbespreking deed, maar leider Kruize en Jan Roelfsema namen de taken vandaag over. Drie spelers uit de B-junioren en de voetbalbroers Schurink mochten mee de wei in waardoor de volgende opstelling was gemaakt:

W. Spaans, Kruiter, A. Streuding, F. Schurink, Wakker, M. Schurink, Scheper, Kramer, Prins, Veldhuis, Te Raa

In de eerste helft waren de Boys al de bovenliggende partij. De voorhoede met daarachter Kramer zorgde voor snelle en zuivere uitbraken. Deze uitbraken leidden echter niet tot doelpunten, maar wel tot grote kansen. Hierdoor waren de mannen uit Stadskanaal gewaarschuwd. Naast de aanspeelpunten Veldhuis en Kramer zorgden Scheper en Te Raa voor de snelheid eromheen. De verdediging van SJS kon deze snelheid niet onder controle houden. Zo ook een uitbraak via Te Raa. Hij snelde naar het doel waarna hij werd neergehaald in het strafschopgebied door de knoalster keeper. Echter vond scheidsrechter Teuben dit niet genoeg voor een penalty.

In tegenstelling tot de kansen van Onstwedder Boys zorgde SJS nauwelijks voor gevaar. Keeper Spaans moest een aantal keren een bal oprapen, maar had zwaardere wedstrijden gekeept.

De kansen van Onstwedde leidde in de eerste helft ook tot een doelpunt. De bal kwam bij Fokke Kramer terecht waarna deze de bal hard in het doel schoot. Ook na het doelpunt bleef Onstwedde gevaarlijk. Dit moest met harde maatregelen worden afgestopt vonden de mannen uit Stadskanaal, wat uiteindelijk een gele kaart opleverde voor de blauwhemden. Ook voor de trainer van SJS werd het teveel, hij moest worden terechtgewezen door de soeverein leidende scheidsrechter Teuben anders was de wedstrijd voor hem afgelopen.

Hierna gingen beide teams de rust in én gingen de trouwe aanwezige toeschouwers naar de kantine voor een lekkere versnapering en een warme bak koffie.

In de tweede helft ging trainer/leider Kruize met dezelfde mannen het veld in. Hij had ook geen redenen tot wijzigingen. De aanvallers waren constant gevaarlijk, de middenvelders hadden het middenveld in handen en de aanvallers van SJS zijn nog steeds zoek (het schijnt dat ze nog in de broekzakken zitten van de Onstwedder verdediging).

Onstwedde ging dan ook verder met waar het gebleven was, vanuit een solide verdediging naar voren opbouwen. Nadat SJS op het midden van het veld een overtreding had gemaakt, nam Scheper de vrije bal. Hij schoot in eenmaal op het doel, maar de bal kwam op de doellat. In de rebound schoot opnieuw Kramer raak en was de marge verhoogd naar twee.

In het verloop van de tweede helft kwam Marijn Roelfsema erin voor de debuterende Gijs Prins. Prins had zich leeg gestreden op het middenveld en kon nu vervangen worden door een verse kracht. Roelfsema kreeg een belangrijke taak van leider Kruize mee: hij moest oorlog maken in de verdediging van SJS. Dit lukte, de blauwhemden stuurden een mannetje meer naar voren, maar kregen de deksel flink op de neus. Kramer scoorde na aangeven van Veldhuis in een man meer-situatie. Dit was het moment, dat SJS definitief geknakt was.

Het werd steeds mistiger waardoor het scorebord niet meer te zien was, maar het stond echt 3 – 0. Op basis van het uitstekende spel en opnieuw de aanwezige vechtlust kon Onstwedde de armen in de lucht steken. Het won opnieuw van een team in de top 4 van de competitie. Maar het stak ook de armen in de lucht vanwege de winterstop. De laatste weken zijn de verschillende voetbalcomplexen een ware veldslag gebleken voor het tweede elftal en het kan nu volledig herstellen in aanloop van de tweede competitiehelft. De eerste competitiehelft wordt met vier winstpartijen en zeven nederlagen afgesloten, waarbij 13 maal is gescoord en slechts 16 tegendoelpunten zijn gevallen (het minste van de competitie).