Onstwedder Boys promoveert naar 3e klasse!

Eind goed, al goed! Dat zullen de vele supporters van Onstwedder Boys zaterdagmiddag in Musselkanaal gedacht hebben na de zwaarbevochten 3 – 2 overwinning op SJS uit Stadskanaal. Na 90 minuten spelen stond het 2 – 2, waarna een verlenging volgde. In de verlenging scoorde alleen de ploeg uit Onstwedde, waardoor promotie naar de derde klasse een feit was. Belangrijk deze middag was de rol van Sem Nieuwenhuis, die twee keer scoorde.

Voor ongeveer 750 toeschouwers begon het duel met vuurwerk en veel rook: zowel oranje als blauwe rook bedekten het speelveld. Toen het rookgordijn was opgetrokken kon de pas 20-jartige scheidsrechter Mendé Bosma uit Surhuisterveen voor het begin van de wedstrijd fluiten. De scheidsrechter maakte een voortreffelijke indruk deze middag, zat overal kort op en de kans is groot dat we in de nabije toekomst meer van hem gaan horen. Onstwedder Boys won vorige week vrij eenvoudig met 4 – 2 van HSC, terwijl SJS na strafschoppen te sterk was voor FC Assen.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd is voor de ploeg uit Stadskanaal. De bal wordt vanaf rechts voorgezet, waarna Marcel Paans nog net redding kan brengen. In de tegenstoot komt een schot van Harm Visser recht in de handen van keeper Brian de Jonge. Na tien minuten spelen komt Onstwedder Boys op voorsprong. Jarno Sterenborg gaat aan de linkerkant goed door en zet de bal voor, waarna Sem Nieuwenhuis alert reageert en beheerst de 1 – 0 binnenschiet. SJS krijgt via Thom Boels de kans om gelijk te maken. Na een fraaie solo dribbelt hij het strafschopgebied binnen, maar zijn schot wordt uitstekend gekeerd door Rein Koudstaal in het doel van Onstwedder Boys. De verdediging van Onstwedder Boys blijft in de eerste helft knap overeind en SJS weet nauwelijks gevaar te stichten. Namens Onstwedder Boys wordt Jarno Sterenborg nog een keer gevaarlijk, maar zijn schot wordt geblokt.

In de eerste tien minuten na rust is Onstwedder Boys de betere ploeg. Eerst schiet Harm Visser uit de draai op het doel van de tegenstander, maar Brian de Jonge staat op de juiste plek in het doel van SJS. Vervolgens weet Rutgert Tipker gelegenheidsspits Sem Nieuwenhuis te bereiken. Nieuwenhuis draait weg bij zijn tegenstander en schiet de bal in de verre hoek: 2 – 0. Ook Jarno Sterenborg krijgt nog een mogelijkheid om te scoren, maar de Jonge brengt redding. SJS gaat wisselen en brengt verse krachten in het veld. De druk van de ploeg uit Stadskanaal neemt gaandeweg de tweede helft toe. Na een kwartier spelen probeert Arwen de Koe met een bekeken balletje te scoren, maar Rein Koudstaal weet dit met een prachtige redding te voorkomen. Even later kopt Kelvin Oosting uit een voorzet van de Koe net naast. Arwen de Koe lijkt daarna wel te scoren, maar de treffer wordt niet toegekend, omdat er een buitenspelsituatie aan vooraf was gegaan.

Twintig minuten voor tijd is het wel raak voor SJS. Na een snelle aanval over de linkerkant kan Arwen de Koe van dichtbij eenvoudig scoren: 2 – 1. SJS gelooft er weer in en Onstwedder Boys wordt teruggedrongen. Bij de ploeg uit Stadskanaal wordt good-old Jan Springer in het veld gebracht om de aanval te versterken. Een buiteling van Thom Boels in het strafschopgebied van Onstwedder Boys wordt door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart en een vrije trap voor Onstwedder Boys. Er zijn ook dit keer geen protesten over deze beslissing. Jarno Sterenborg krijgt nog een mogelijkheid om te scoren, maar ook dit keer ligt Brian de Jonge in de weg. SJS hanteert in de slotfase alleen nog de lange bal en dit heeft succes als in de zesde minuut van de extra tijd een lange bal voor de voeten van goalgetter Gerwin Heidema komt, die zich knap vrij speelt en met een bekeken schuiver Rein Koudstaal kansloos laat: 2 – 2.

Een verlenging dient zich aan. Bij Onstwedder Boys wordt Ham Visser (geblesseerd) vervangen door Mart Wilzing, terwijl de moegestreden Jarno Sterenborg wordt vervangen door Bert Jan Wilzing. Bij beide teams gaat de vermoeidheid meespelen, maar de ploeg uit Onstwedde oogt nog iets fitter. Na tien minuten spelen in de eerste verlenging wordt Mart Wilzing aangespeeld op links, waarna zijn voorzet door Bert Jan Wilzing via de binnenkant van de paal in het doel van SJS verdwijnt: 3 – 2. Opnieuw een voorsprong voor Onstwedder Boys en opnieuw moet SJS aan de bak. Onstwedder Boys loert op een snelle tegenstoot en krijgt nog een goede mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. Mart Wilzing zet vanaf rechts voor, maar de helemaal vrijstaande Rutgert Tipker kopt de bal naast.

Ook in de tweede helft van de verlenging zijn de betere mogelijkheden voor de Onstwedders. Mart Wilzing brengt opnieuw Bert Jan in stelling die oog in oog met keeper de Jonge komt te staan. De Jonge redt opnieuw en houdt zijn ploeg in de wedstrijd. Een doelpunt van Mart Wilzing na een prima actie van Marcel Paans wordt even later afgekeurd wegens buitenspel. Na drie minuten extra speeltijd fluit scheidsrechter Bosma af. Grote vreugde bij Onstwedder Boys nu promotie alsnog werkelijkheid is geworden. De druiven zijn zuur voor de ploeg van Jos Schaart. Door de versterkte promotie/degradatie regeling degradeert SJS na één seizoen al weer naar de vierde klasse. En dat terwijl de Knoalsters op een keurige negende plek in de competitie waren geëindigd.

Een mooi afscheid ook voor trainer/coach Guus Zantinga. Na het missen van het kampioenschap, alsnog de promotie naar de derde klasse. Zantinga wordt komend seizoen opgevolgd door Harold Molanus. De spelers werden bij terugkeer in Onstwedde opgewacht door een erehaag van supporters bij De Boskamp. En het bleef nog lang onrustig in het dorp ……..

Opstelling: Rein Koudstaal, Luc Nieuwenhuis, Marcel Paans, Nick Wagenaar, Sven Jaegers, Harm Visser (Mart Wilzing), Rutgert Tipker, Sem Nieuwenhuis, Gerwin de Wijk, Gerben Meems en Jarno Sterenborg (Bert Jan Wilzing).

Scheidsrechter: Dhr. M. Bosma (Surhuisterveen)
Gele kaart: Sven Jaegers en Jarno Sterenborg.