Werelddoelpunten helpen Onstwedde aan overwinning

Door David Bots – Het is alweer 2 juni wanneer het derde zijn laatste wedstrijd mag spelen tegen SETA uit Musselkanaal. Eerder dit seizoen werd nog met 2-5 gewonnen in Cerescity. Taak was om dit nu weer te doen, zodat SETA 2 onder Onstwedde bleef op de ranglijst.

Onstwedder Boys begon wat weifelend aan de wedstrijd. SETA was vooral gevaarlijk via de zijkanten. Ze hadden snelle buitenspelers en konden daardoor profiteren van de wat langzamere verdediging van de thuisploeg. Hoewel dit tot een aantal diepe ballen leidde, was deze verdediging wel op tijd om de voorzetten eruit te halen. Hierdoor hoefde Marcel Nijboer niet veel werk te verrichten. Ondanks de druk van SETA, was ook Onstwedde goed aan het voetballen. Er werd lekker getikt en dit leidde tot gevaar in de tevens langzame verdediging van SETA. Het was dan ook Mark Schurink, die vaak via een versnelling door de verdediging heen brak. Zijn mede-aanvaller Gerard Schaap zorgde voor het eerste doelpunt. Hij tikte de bal op een technisch perfecte manier achter de keeper van SETA. Even later was het opnieuw Gerard Schaap die scoorde, opnieuw een werelddoelpunt. Omdat de keeper te ver voor zijn doel stond, besloot hij de bal er maar overheen te trappen. Het bollende net was het teken voor de 2-0 voor Onstwedde. De 2-0 voorsprong zorgde voor meer rust in het spel van Onstwedde. Achterin werden een aantal tactische omzettingen gedaan, waardoor ook hier meer gedaan kon worden aan de snelheid van SETA. Daarnaast zorgde het middenveld ervoor, dat de aanval rustig zijn werk kon doen. Een blijkend voorbeeld was hierbij de pass van Arjan Uil, die Gerard Schaap vrij voor de keeper zette. Hij maakte in de eerste helft al zijn hattrick en zette Onstwedde daarmee op een comfortabele 3-0 voorsprong. Toch kon SETA wat terug doen. Een voorzet ging over iedereen heen, maar belandde bij de tweede paal bij een SETA-speler. Het was even later scheidsrechter Teuben, die de eerste helft affloot en daarmee de teams de thee liet nuttigen.

In de rust was het ook rustig in de kleedkamer van Onstwedde. Zoals eerder vermeld, was het veldspel van Onstwedde goed en kreeg het de rappe aanvallers van SETA onder controle. Wubbe Prins zorgde op het middenveld ervoor om kanaalstreek-routinier Joeri Westerhof onschadelijk te maken. De speler van SETA (1) heeft een roemrucht verleden bij BV Veendam, Nieuw Buinen, SJS, SC Stadskanaal en TEVV. Ook andere spelers die normaal op een hoger niveau spelen op de zaterdag werden onschadelijk gemaakt door de Onstweddenaren.

Ondanks de goede bedoelingen lagen de ballen er snel in bij de thuisploeg. Het was geklungel achterin waardoor SETA de bal er zomaar in kon schieten. Even later was het Onstwedde die probeerde aan te vallen. In de tegenstoot erna, kwamen een paar SETA-spelers vrij te staan en dit zorgde voor een gelijke stand, 3-3. Onstwedder Boys bleef de druk opvoeren, maar kon niet profiteren. Totdat uit een weggewerkte bal, David Bots de bal uit de lucht het doel in werkte. Een werelddoelpunt (al zeg ik het zelf). De bal ging via onderkant lat, naar de grond en stuiterde terug naar boven tegen het net aan. Kansloos was de keeper en opnieuw was daar de voorsprong voor Onstwedder Boys. Even later was het opnieuw raak voor Onstwedde. Het lag helemaal open bij SETA, waardoor Wubbe Prins naar de zestien kon. Aan de linkerkant naast hem stond Gerard Schaap vrij en aan zijn rechterzijde Mark Schurink. Hij besloot naar rechts te passen, om de afscheidnemende Mark Schurink vrij voor de keeper te zetten. Schurink was echter niet zelfzuchtig en legde de bal af naar Gerard Schaap, die hiermee zijn vierde treffer van de middag kon maken. Een perfect gespeelde aanval leidde tot 5-3. Het slotakkoord was nog voor SETA. Op ongeveer dezelfde manier als de 3-2 kreeg SETA de bal cadeau waardoor het de 5-4 kon maken.

Al met al was het publiek de grote winnaar. De mensen die niet afreisden naar Driesum kregen negen doelpunten te zien en het schijnt dat ze nog extra wilden betalen bovenop de normale entree. Het derde is sowieso al een aardig team om te zien én om in te voetballen met 95 doelpunten voor en 68 tegen. Het eindigt daarmee op een respectabele vierde plek.

Opstelling: Marcel Nijboer, Erik Beikes, Peter Nieuwenhuis, Frank Schurink, Ernst-Jan Bakker (Michel Beikes), Bart Bruggers (David Bots), Wubbe Prins, Arjan Uil, Sjoerd Schaap, Mark Schurink, Gerard Schaap