Boys komen te laat op stoom tegen Helpman

Op het sportcomplex van V.V. Helpman, liefkozend “Stadion de Esserberg” genoemd, heeft Onstwedder Boys de overwinning van vorige week geen positief vervolg kunnen geven. De Boys hadden te veel tijd nodig om in de wedstrijd te komen en keken in de rust tegen een 2-0 achterstand aan. In het tweede gedeelte van de wedstrijd werden de mouwen nog eens flink opgestroopt, wat resulteerde in twee late treffers. Het bleef echter bij een 3-2 stand in het voordeel van de Stadjers.

Door Wouter de Vries

Op het gladde veld was het gelijk vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk dat Helpman geen afwachtende houding aan zou nemen. In de 1e minuut moet doelman Rein Koudstaal namelijk al gestrekt om een bal uit de korte hoek te stompen. Hiermee voorkomt Koudstaal een vroege voorsprong voor de gastheren. Grote kansen zijn er hierna niet totdat in de 16e minuut de bal strak wordt voorgegeven na een aanval over Helpmans rechterflank. Deze voorzet wordt simpel binnen getikt: 1-0.

In een matige en slordige 1e helft van de kant van de Boys, wordt in de 22e minuut de eerste grote kans gecreëerd. Robert de Vries zet Gerben Meems met een goede steekbal vrij voor de keeper. Meems (die later uitvalt na klachten van duizeligheid) schiet met links en raakt de zijkant van de paal. Kort hierna valt aan de andere kant de 2-0. Een diepe bal vanuit het middenveld valt tussen laatste man Elmar Bijl en Koudstaal in. Bijl weet de aanval niet onschadelijk te maken waardoor zijn directe tegenstander als eerste bij de bal is om hem langs Koudstaal te schuiven.

Aan het einde van de 1e helft heeft Robert de Vries de aansluitingstreffer op zijn schoen. Na een goede actie passeert hij één-op-één zijn tegenstander, maar de daaropvolgende vrije schietkans verdwijnt hoog over het doel.

Na de thee is er een strijdbaarder en feller Onstwedder Boys te zien dan in de 1e helft. Er worden meer duels gewonnen en er is meer rust in het spel. Toch is het Helpman dat uitloopt naar een 3-0 voorsprong; in de 57e minuut belandt een corner bij een geheel vrijstaande speler die van dichtbij raak kopt. De Boys lijken door deze tegentreffer alleen nog maar meer gas te geven. Dit resulteert in een doelpoging van Germen Veldhuis (scrimmage) en een kansje voor Robert de Vries, die uit een voorzet van ruime afstand nipt naast kopt.

In deze lange fase van eenrichtingsverkeer richting het doel van Helpman stuurt Gerbrand Spaans met een goede pass over links Germen Veldhuis langs de lijn. Veldhuis speelt de 2e helft vanaf de linkerkant, omdat de goed ingevallen Harm Visser dan als aanspeelpunt in de spits fungeert. Veldhuis’ voorzet wordt door een verdediger van Helpman in de eigen goal gelopen. In de 78e minuut komt daarmee de 3-1 stand op het scorebord.

Enkele minuten later worden twee diepe ballen twijfelachtig afgevlagd. De verder prima fluitende arbiter gaat mee in de beslissing van de grensrechter. Onstwedder Boys weet pas in de 89e minuut de aansluitingstreffer te maken als de bal na een handsbal op de stip wordt gelegd. Gerwin de Wijk weet wel raad met dit buitenkansje en schiet vanaf elf meter de 3-2 binnen. Dit is tevens de eindstand, omdat de Boys in de laatste minuten geen gevaar meer weten te stichten.

Volgende week is er voor de Boys een uitgelezen kans om zich te revancheren. In Mussel staat dan de streekderby tegen de plaatselijke SV op het programma. Als er om 14:30 uur afgetrapt wordt, zullen de drie punten het enige zijn waar het om draait. Zelfs in Groningen was het Onstwedder publiek in de meerderheid, een goede kans dus dat volgende week ook vele Onstwedders de Boys in de burenstrijd zullen steunen. Tevens zal dan duidelijk worden of de, door Mussel zelf uitgesproken, “onderscheidende extroverte formule” zijn vruchten afwerpt. Mogelijk werkt dit alleen maar als extra motivatieprikkel voor de Boys uit Onstwedde…

De statistieken Helpman 1 – Onstwedder Boys 1 3-2 (2-0)

16’ 1-0 Helpman; 25’ 2-0 Helpman; 57’ 3-0 Helpman; 78’ 3-1 eigen doelpunt; 89’ 3-2 Gerwin de Wijk (penalty)

Opstelling Onstwedder Boys: Rein Koudstaal, Nick Wagenaar, Elmar Bijl, Chris Strockmeijer, Rutgert Tipker, Erik Broesder (70’ Jan Hidde Sterenborg), Gerwin de Wijk, Peter Orsel (33’ Harm Visser), Robert de Vries, Germen Veldhuis, Gerben Meems (38’ Gerbrand Spaans)