Het kampioensjaar van de JO17-1 (voorheen B-junioren)

Bij de JO17-1 was aan het begin van het seizoen alles nieuw. Er moest een nieuw team gesmeed worden met daarbij een aantal oudgedienden, zoals Johbian, Geoffrey, Mark, Quinten, Harm jan en Mark Jan. Verder vier meiden: Lotte, Marije, Nadine en Sanne. De rest van het team speelde vorig seizoen nog in de C1: Henrik, Michel, Anne, Luc en Jarko. Met Bert Suk, woonachtig in Nieuw Buinen, was bovendien een nieuwe trainer aangetrokken.

De eerste wedstrijden van het seizoen waren drie bekerwedstrijden, waarvan er twee werden gewonnen (tegen SJS B2 en Zuidlaren). Hierdoor kwamen we in ronde 2. Tegenstander was ZVC (Gieterveen) en deze wedstrijd werd eenvoudig met 7 – 0 gewonnen. De volgende tegenstander was SJS B1, een ploeg die een klasse hoger speelt. Thuis werd het een zeer spannende wedstrijd, die met 2 -1 verrassend werd gewonnen (twee doelpunten van Anne). Zo waren we in afwachting van de volgende tegenstander en dat werd Ens Kraggenburg, jawel een ploeg uit de Noordoostpolder. Helaas moesten we op 4 maart uit spelen. In Ens werd op kunstgras gespeeld, niet bepaald de favoriete ondergrond van onze jongens en meiden. Ook Ens speelt een klasse hoger en al gauw bleek dat we geen schijn van kans hadden tegen een zeer sterke ploeg. Eindstand 11 – 2 voor Ens en zo eindigde hier het bekertoernooi.

De competitie startte pas in november. We moesten eerst vijf kwalificatie wedstrijden spelen. De resultaten zouden bepalen hoe we zouden worden ingedeeld. Een bijzondere wedstrijd werd gespeeld tegen WVC JO17-1 (Westerwolde dus) in Vlagtwedde. We speelden uitstekend, maar werden de dupe van een aantal merkwaardige beslissingen van de scheidsrechter. Zo kende hij twee strafschoppen toe aan WVC, waarvan één voor een overtreding vijf meter buiten het strafschopgebied……… Helaas werd er nipt met 5 – 4 verloren.

Voor de winterstop speelden we de eerste competitiewedstrijd uit tegen WVV B3 (0 – 6 winst, een prima wedstrijd van onze kant met o.a. een doelpunt van Lotte), werd er na een spannende wedstrijd met 3 – 2 gewonnen in en tegen Bellingwolde en speelden we ook goed tegen Mussel; thuis werd met 3 – 0 gewonnen. De laatste wedstrijd in 2016 was Meeden de tegenstander. In Meeden werd het liefst 11 – 0 voor de Boys, die in deze wedstrijd mooie combinaties lieten zien. In deze periode keepte Jarno Hilverts (keeper B2) vrijwel alle wedstrijden, omdat Mark Jan Wubs in de bekerwedstrijd tegen SJS B2 aan het begin van het seizoen een beenbreuk had opgelopen. Mark Jan was pas in maart 2017 weer inzetbaar. Helaas hadden we ook nog eens te maken met het feit dat twee teams (HSC en DVC ) zich hebben teruggetrokken uit de competitie.

In maart werd de draad weer opgepakt. Eerst speelden we thuis tegen WVV, dat vanwege weinig spelers, twee jongens van hun B1 had meegenomen. Desondanks werd er dankzij een prima tweede helft met 8 – 3 gewonnen. Tegen Bellingwolde werd opnieuw een spannende wedstrijd gespeeld. Bij een 2 – 1 voorsprong scoorde Marije Volders op schitterende wijze het derde doelpunt en werd het uiteindelijk 4 – 2 voor de Boys. Tegen Mussel werd vervolgens uit gespeeld. Een belangrijk duel, want bij winst waren we al heel dicht bij het kampioenschap. In de eerste helft komt Mussel op voorsprong, waarna het voor rust nog gelijk wordt. Nadine kan eenvoudig binnentikken na een assist van Anne. Na de rust is Mussel sterker, scoort bijna de 2 – 1 (bal tegen de paal) en vervolgens in de tegenaanval scoort Onstwedder Boys wel. Zelfde recept: voorzet Anne en Nadine is opnieuw op de juiste plek om de bal binnen te schieten. We blijven overeind, mede dankzij de goede verdediging met in het centrum Johbian en Jarko en als backs Harm Jan en Michel. Overigens werd deze spannende wedstrijd bekeken door veel toeschouwers met een prima scheidsrechter van Mussel (mag ook wel eens gezegd worden).

Vervolgens moest de ploeg nog twee keer aantreden tegen Noordpool (Uithuizen). Op het kunstgras in Uithuizen stond het bij rust 2 – 0, na rust werd net nog even spannend (2 – 1), maar werd er snel duidelijk gemaakt dat we toch echt de betere ploeg waren. Vrij snel werd het 3 – 1 en 4 – 1. Daarna viel hun keeper uit met een blessure en werd de score opgevoerd naar 10 – 2. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Luc, die een bal van afstand in de kruising schoot. De return een week later op De Boskamp eindigde in 9 – 0, met onder andere het eerste doelpunt van Jarko en het eerste doelpunt van Sanne (strafschop). Hiermee was het kampioenschap een feit. Bert Suk had kampioenschapsshirts geregeld, van de supportersvereniging was er een tas voor de spelers en bloemen voor leiders en trainer en werd er ’s avonds een kampioensfeest gehouden in de schuur bij de familie Aartsma.

De laatste wedstrijd werd gespeeld tegen Meeden. Thuis stond het bij rust al 5 – 0: Eerst een eigen doelpunt, daarna scoorden Johbian, Anne en Geoffrey (2x). Na rust opnieuw Anne, Quinten (ook zijn eerste doelpunt), Jarko uit een vrije trap en Nadine. En zo werd het opnieuw 9 – 0.
Conclusie: Terecht kampioen met de volle buit (30 punten) uit 10 wedstrijden en een straatlengte voor op de andere ploegen. Het experiment met het spelen van kwalificatiewedstrijden voor de start van de echte competitie werd niet als erg zinvol beschouwd.